“We moeten als industrie wel klaar zijn voor de naderende overgang van kunststof naar karton”

Tholen – In de verpakkingsindustrie, ziet Ronald Zwaga van Stackpack, de overgang van flowpack naar topseal en van kunststof naar papier als grote trends in de komende jaren. Recent heeft het bedrijf, gespecialiseerd in kartonnage, na 4 jaar patent gekregen op een zelf ontwikkelde kartonnen schaal voor fruit. “De overgang naar karton zal snel gaan, maar dan moeten we er als industrie wel klaar voor zijn”, vertelt Ronald.

Stackpack, die een samenwerkingsverband heeft met Zalpak, richt zich op duurzame topsealoplossingen voor fruit. “Zalpak maakt al heel lang kartonnen schalen voor de AGF en is een grote speler in conische schalen. Naast Zalpak, is Ronald Zwaga samen met partners, 12 jaar geleden Halopack begonnen. Halopack maakt gasdichte kartonnen topseal-schalen. Door de AGF-schalen en het topsealen te combineren is 4 jaar geleden Stackpack ontstaan.” Zo levert het bedrijf oplossingen voor tomaten en zachtfruit, maar bijvoorbeeld ook dadels en kruiden. Inmiddels heeft Stackpack het patent gekregen, waar het 4 jaar op heeft moeten wachten, voor haar zelf ontwikkelde kartonnen oplossing.

“Deze onderscheidt zich doordat er veel spanning op de seal flens zit, waardoor de folie strak blijft”, legt Ronald uit. “Met karton zie je vaak dat de flensen van topseals naar boven gaan bij het stapelen, maar wij hebben een manier gezocht om de flensen naar beneden te houden. Met succes, want de eerste versie is ontwikkeld en sinds twee jaar op de markt. Je moet echter de spanning op de plakkleppen houden, waardoor je normaal gesproken niet alle 4 de randen naar beneden kunt houden. Wij hebben dit opgelost door de hoeken te verbinden tijdens het topsealen en zo alle vier de sealflensen naar beneden te houden. Dit heeft zijn werking bewezen, alleen vraagt het wat extra sealtijd. Uit onderzoek in Engeland is ook bewezen dat de houdbaarheid bij deze kartonnen oplossing zelfs 71 procent beter is.”

Inline machine
De ontwikkeling hiervan vraagt echter ook goed opgeleide vakmensen, waardoor Stackpack recent ook patent heeft ingediend voor een eenvoudige inline machine, waarmee bedrijven, over de hele wereld, zelf de verpakkingen kunnen maken. “Bovendien kunnen ze hun kartonnage dan lokaal sourcen. Met de nieuwe machine, die speciaal voor ons ontwikkeld is, is op deze manier topsealen een stuk eenvoudiger en bespaart het aanzienlijke topsealtijd. In oktober verwachten we de eerste machines binnen te krijgen. Dan hebben we een inline- en offline oplossing, waarbij de hoeken op elkaar gelijmd zijn en met de unieke eigenschap dat de folie onder spanning blijft.”

Het bedrijf levert aan klanten over de hele wereld. “Zo is Duitsland voor ons een hele grote markt, maar werken we ook met klanten uit Nederland, België, Spanje, Canada, Verenigde Staten en Israël. Deze leveren we allemaal vanuit Zalpak in Enschede.”

Overgang naar karton
Dat Ronald met Stackpack niet stil staat, bewijst hij door weer een nieuw patent ingediend te hebben. “Dit is een zelfde soort bakje, die echter past in de bestaande topseal tools. Je hoeft dus geen nieuwe tool, speciaal ontwikkeld voor deze topseal meer te kopen. Deze kan ook op onze nieuw ontwikkelde machine draaien, waardoor we helemaal klaar zijn voor de switch van kunststof naar karton.”

Een overgang die er, volgens Ronald, aan zit te komen. “De ontwikkelingen hieromtrent gaan snel. Frankrijk is de eerste die overstag is gegaan en Spanje zal volgend jaar volgen. Wanneer er nog wat grote landen de overstap maken, zal het heel snel gaan voor de rest van Europa. Hier moet je echter wel klaar voor zijn. De ‘innovators’ voor de oplossingen zijn er, maar we zullen nu de ‘early adopters’ moeten vinden om naar de volgende fase in de overgang te gaan.”

Voor meer informatie:
Ronald Zwaga
Stackpack
Sluiskade Noordzijde 82
7602 HV Almelo
+310651558464
info@stackpack.eu 
www.stackpack.eu 

contact

Stackpack
office.

StackPack
Sluiskade Noordzijde 82
7602 HV Almelo

© 2022 StackPack   |   Privacy   |   Algemene voorwaarden